Ofte stilte spørsmål

Her har vi samlet svar på de mest vanlige spørsmålene vi får. Finner du ikke svaret på det du lurer på er det bare å ta kontakt.

Skoledagen begynner i Teaterlåven med Ord for Dagen kl. 08:30 og vanlig undervisning avsluttes til middag kl 1500. Etter middag er det stilletime med mulighet for å hvile seg litt, før valgfagene starter ca 16.30- til ca 21.30

Du har ca 19 timer linjefag, og 9 timer fellesfag. I tillegg kommer valgfagene, du velger selv hvor mange.

Det er timer hvor alle elevene er sammen: «Ord for dagen» hver morgen, internat/vaskemøte, skolekor, aktuelt og ukeslutt, lørdagsseminar

Hver morgen starter vi dagen med Ord for Dagen kl. 08:30. Lærere og elever har etter tur ansvar for et kort innslag i plenum. Det kan være en opplesning, en betraktning om et emne du er opptatt av, deling av en refleksjon, lesing av et dikt eller kort tekst, framføring av en sang etc . Hensikten er å få en fin start på dagen, et lite løft. De fleste elever ønsker å ha Ord for dagen, men det er mulig å be om å få slippe.

Det er ikke innetider. Elevene har egne nøkler, men saler og verksteder stenges vanligvis kl 22.30 hvis en ikke har gjort annen avtale med lærer.

Ja, de lørdagene det ikke er frihelg er det lørdagsseminar eller linjeundervisning.

Kjøkkenet legger vekt på variert og sunn mat som skal falle i smak hos de aller fleste. Men det sier seg selv at ikke alle liker alt. Frokost og kveldsmat er vanlig brødmat med forskjellig typer pålegg. Matpakke til lunsj de fleste dagene, men onsdagene er det varm buffet-lunsj. Frukt til dessert hver dag, god søndagsmiddag med dessert.

 

Nei, det behøver du ikke. Men det er kun mat til faste måltider. Ellers kan du ha litt mat i kjøleskapet på internatet ditt og lage deg noe enkelt der.

Elevene lager vanligvis ikke mat. Men hver uke er det noen som har ansvaret for å ta oppvasken etter maten og vaske/rydde bord i matsalen.

Elevene vasker sine egne rom og fellesrom på internatene. Renholdspersonalet vasker skolen ellers.

Hver onsdag møtes elevene i peisestua til hyggekveld. Elever etter tur lager underholdning, og vi synger fra sangboka, som alle får i gave første skoledag. Peiskveldene er utrolig populære, da er det smekkfullt på peisestua!

 

All undervisning er obligatorisk. Det samme gjelder alle arrangementer i skolens regi. Det er viktig at du snakker med lærerne hvis du av en eller annen grunn ikke kan være tilstede på undervisningen. Du bør selv føre fravær for å holde oversikt, så får du i tillegg fraværsoversikter fra skolen med jevne mellomrom.

Det er klart du kan ha besøk. Det er viktig at du snakker med romkameraten om det hvis du bor på dobbeltrom. Vi har ikke gjesterom. Men det er mulig å låne madrass som du kan ta med på rommet. Gjesten din betaler for måltidene som spises på skolen. Du må gjøre avtale med internatleder Margrethe på forhånd når du skal ha gjester som skal overnatte eller spise, og presentere gjesten din for tilsynsvakt ved måltidene.

Det er alltid en lærer som har vakt slik at elevene har noen å kontakte. Denne tilsynsvakten er tilgjengelig under alle måltider i spisesalen, og går ellers med en mobil dersom du trenger akutt hjelp (for eksempel legebesøk el). Tilsynsvakten kan også kontaktes om natta dersom det oppstår en akutt situasjon.

Nei, det er selvsagt mulig å være på skolen da. Skolen er kun stengt i ferier.

Det får du vite når du kommer til skolen. Det skjer alltid forandringer de siste dagene før skolestart. Derfor er ikke romfordelingen klar før.

Du kan ønske deg enkeltrom, men noen år får ikke alle dette ønsket oppfylt.

Dobbeltrommene er ca 12-14 m2. Det inneholder to senger, en kommode, en skrivepult, servant, gardiner og skap. Enkeltrommene er ca 8 m2. De har integrert seng, skrivepult, veggskap, skuff under sengen, servant, gardiner.

Det kommer an på hvilket internat du skal bo på. Noen internat er små (E og LilleB),da deler du bad/toalett med 5-6. På noen internat (C og D) deler du 2 toalett/dusj med 9 stk. På de store internatene (A og B) deler du toaletter og dusjer med 24 personer.

Ja, det gjør det.

Du må ta med deg dyne og pute, dynetrekk, laken og putevar til sengen. Gjerne også et teppe til å ha over sengen på dagtid. I tillegg må du ha med deg håndklær og kluter. Det er ikke mye skapplass på rommene, så du må ikke ta med deg alle klærne!

Skulle ikke være helt nødvendig, men noen gjør det. Dere deler felles vaskeri, og det blir noen ganger rot og kaos. Så du kan gjerne merke tøyet dersom du ønsker det.

Du kan bruke sticky tack (vaktmester deler ut) på veggene, men ikke slå inn spiker eller tegnestifter. Det er bildelister som gjør det mulig å henge opp tyngre bilder.

Ja, det er satt av en time hver uke til rom/internatvask.

Nei, til vanlig er det ikke rominspeksjon. Men på tirsdager etter dere har vasket rommene, sjekker vi at det er gjort på en OK måte. Før ferier er det satt av en hel formiddag til rydd og vask av rommene, og da blir også rommene sjekket. Vi synes det er greit at rommene blir skikkelig rengjort en gang i blant. Og så er det ganske hyggelig å komme tilbake til et rent og ryddig rom etter ferien!

Det er ikke sikkert at romkameraten blir bestevennen din i løpet av skoleåret, men de aller fleste har det riktig trivelig på rommet. Det er viktig å gi hverandre tid til å bli kjent. Hvis det viser seg at dere ikke passer sammen i det hele tatt, prøver vi å finne en god løsning.

Det kommer helt an på deg og de andre på internatet. Hvis dere er flinke til å ta hensyn til hverandre og følge skolens grunnregel om at det skal være sovero etter kl. 22.30, er det ikke noe problem med støy.

Ja, det er lytt!

Ja, det kan du, men husk at det er lytt. Det er ikke sikkert alle liker din musikk, så ta med øretelefoner.

Nei, det er det ikke. Men det er TV i hovedbygget. Skolen har NRK 1, 2 og 3 og TV2.

Ja, du har tilgang til trådløst nettverk på hele skolen. Du får passord i løpet av de første dagene etter skolestart.

Ja, eget vaskerom med vaskemaskiner og tørketromler. Disse er gratis å benytte, men vaskepulver må du holde selv. Pga brannfare er det ikke lov er å sette ut tørkestativer i gangene/på rommene!